tisdag 30 april 2013

VALBORG 2013.....

 Svinkallt  i dag, i morse när jag  körde barn till skolan var det  +2 ute .Och det som föll mot rutan var på gränsen till snö suck sa jag och huttrade ,barnen sa -mamma det är väldigt varmt i bilen nu ,, jaha sa jag tankspritt och vred ner värmen... jag hatar valborg det är sanningen...
Fasiken som man frusit i sina dagar!  Jag som är född på  En fjälltopp mins valborg så här som "liten" människa ,man fick nya kläder till valborg det hade väl varit lön så man fick nya vårkläder men det man missade på fjälltoppens Kiruna var att vårkläder passar sig fint i Juni månad,,, inte sista april, ALDRIG sista april, MAN var liten och lycklig över de fina kläderna nylonstrumpyxorna- nylonjackan- korta kjolen( 70tal) lågskorna...
Klart man ville ha det för barn gör ju som sagt inte som föräldrarna säger dom gör som föräldrar gör.. ( som INTE FATTAT ATTDET VAR VINTER ÄNNU )

Man satt på sina fina tunna nylonkläder och i finkläderna gick man med uppklädda föräldrar till majbrasan på stadshuset.. knappt hade gatorna blivit snöfria.. FJÄLLET Haukivaara, (Berget där Kiruna stad är byggt på)  var varken varmt eller ombonat .

kl. 19 när brasan tändes hade man tappat känseln i händer och fötter man skulle ju snart bli varm sas det jodå det blev man...
För man tuttade eld på alla stadens gamla Julgranar asbetsvirke och annat bråte med noll miljöklass på, en genomfrusen kör sjöng sköna MAJ välkommen....
Sen skulle man gå alla det där kilometrarna hem i nylonstrumpbyxor lågskor tunna nylonjackan för vi var SJ ungar och bodde i de kvarteren..... några km bort. När man kom hem hade NYLONSTRUMPBYKORNA frusit fast på benen man fick lunginflammation som  ett brev på posten..

Så blev man äldre fick ta fram cykeln den dagen man sa att till 1a maj då var gatorna fria (från meter av snö..) så när man var så där 10 år då cyklade man i NYLONSTRUMPBYXORNA.... fasiken vad jag frusit  ..
Sen blev man 14 drack sig full på valborg  och för att nyktra till gick man hemma alla kilometerna i NYLONSTRUMBYXORNA...... Så I dag när svägerskan sa att dom var förkylda och skulle inte göra någon majbrasa blev jag helt enkelt salig.. barnen ville ju så gärna gå på majbrasa och även om vi klär oss för Sibirisk  Kyla fryser jag bara av tanken på valborg-majbrasa... så hemma soffan extrafiltar blir det....chips till ungarna! Fasiken så gott det är att vara vuxen å få vägra :) Ni andra ha en  varm mysig Valborg!


2 kommentarer:

  1. Huvva, känner igen mig.
    Fast inte att nylonstrumporna fröst fast, eller att man bodde på en fjälltopp! Men kläderna! Man bara SKULLE ha de där fina vårkläderma. De nya vårskorna osv.... Norrköping var inte så kallt i april. Men sista april, då jägarns var det sibirkyla. ALLTID!
    Men vårskor, vårkläder på, glass i korvmojen, en korv kanske, brasan tändes, kören sjön och alla klappade händer och hade jättekul!

    numera blir det inget firande. För här i Norge firar man inte valborg. Jag tycker det är lite trist, för det är ändock en tradition. Kanske kan få till det här på gården till nästa år. Vårt eget firande.....

    Sitt hemma i soffan nu och mys, här blir det en god drink snart, lite tv och så tidigt i säng. Jobb i morgon.
    Kram från nabolandet.
    Synnöve.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja synöve det är en kväll jag gärna hoppar över.. äh bra att Norge låter bli att fira tycker jag ;) I dag snöar det i Piteå suck.. kallt sen vår.. jag ska gå till mitt garage där jag har växthus just nu och få lite vårfealing för ute finns den inte!

      Radera